TRANSPORT (question and answer) for I.C.S.E


                TRANSPORT
I.Short Answer Questions
1.What was the first road from Peshawar to Kolkata knows as?
Ans:  The first road from Peshawar to Kolkata knows as Grand trunk (GT) road which was build by Mughal ruler called Sher Shah Suri.
2.What are the chief means of transportation in India?
Ans: The chief means of transportation in India are Roadways, Railways, Airways and Waterways.
3. What is a National Highways?
Ans: National Highways are road which facilitates inter-state transport , movement of defence materials to strategic areas and also connects manufacturing centers.
4. Name the organisation responsible for the development and maintenance of highways in India.
Ans: (NHAI)-The National highways Authority of India is responsible for development , maintenance and management of National Highways.
5. Name the major projects undertaken by NHAI.
Ans:  The major projects undertaken by NHAI are (i) Golden Quadrilateral (ii)North-South and East-West corridor.
6. What is an Expressway?
Ans: Expressways also called freeways are major highways designed for high speed travelling having few or no intersections.
7. Why is the road transport favored in the northern plains of India?
Ans: The road transport favored in the northern plains of India is because roads are easier to be constructed on plain lands.
8.Why is road transport in India considered more useful than rail transport? State two reasons in support of your answer.
Ans:   Road transport in India considered more useful than rail transport because of the following reasons :
(i)It provide door to door service.
(ii) It is cheaper than railways.
9.Name four cities which have Metro rail network.
Ans: Four cities which have Metro rail network are Delhi, Mumbai, Chennai and Kolkata.
10. What is an EMU?
Ans: EMU stands for Electric Multiple Units .It is usually used to handle rush hour traffic.
11. How many zones do the Indian Railways have?
Ans:The Indian Railways have 17 zones atmost.
12. Give any two advantage and two disadvantage of railways.
Ans: Two advantage of railways are:
(i)It carries  heavy and bulky load over long distance.
(ii) Convenient mode of transportation for travelling long distance.
  Two disadvantage of railways are:
(i) It cannot be constructed over hilly areas.
(ii) It cannot cross over mountains and oceans.
13.Mention any three problems being faced by the Indian Railways.
Ans: Three problems being faced by the Indian Railways are:
(i)Customers travel without tickets.
(ii)There is a huge loss when rails met with an accidents.
(iii) There are no barriers due to which cow or other domestic animals lie on rail tracks which also causes loss.
14.What is the name of the National Airline in India.
Ans: Air India the name of the National Airline in India.
15. Give one advantage and one disadvantage of air transport.
Ans: Advantage: Air ways can cross over any barriers like mountain, oceans, etc.
Disadvantage: It is very costly beyond the reach of common people.
16. What are the two prerequisites of waterways to be navigable?
Ans:  The two prerequisites of waterways to be navigable are (i) Inland waterways (ii)Oceanic waterways
17. Mention one advantage and one disadvantage of inland waterways.
Ans: Advantage : Rivers are seasonal.
Disadvantage : River have barriers.
18. Name a port on the east coast which is often hit by cyclones during the months of October and November.
Ans: Chennai Port
19. Name the situations where helicopter services may be used?
Ans:  The situations where helicopter services may be used are:
(i)During floods for excavation of people.
(ii) During the time of rescue.
20.Name the following:
(i) An important inland waterways of north east India.
Ans: National waterways
(ii) One expressway with its terminal cities.
Ans: Yamuna Expressway
(iii) A major port which is not located on the sea coast and is at a distance of 128 km,from the coast along the banks of a river.
Ans: Kolkata Port.
21. On which river and between which two places does the National Waterways No.2 lie?
Ans:  On river Brahmaputra between Bangladesh border and Assam lies the National Waterways No.2
II.Match the following:
1.headquaters of Eastern Railway       ------   Kolkata
2. First corporatized Port of India        ------  Blue Aviation Pvt. Ltd.
3. Tidal Port                                          -------  Kandla
4.Cargo Airlines                                  -------  Ennore
5.Biggest port in India                          ------- Mumbai

Comments

Post a Comment